Wie ben ik?
Romke de Jong (36), heit van Nanne (7) en Jesmer (2) en verloofd met  Wendel Mare (28).
Op uitzondering van mijn studietijd in Groningen (HBO commerciële economie) woon ik al mijn hele leven in het mooie Gorredijk tussen Heerenveen en Drachten. Een heerlijk plattelandsdorp zoals zoveel in de provincie. In het dagelijks leven ben ik ondernemer en directeur De Jong’s IJsfabriek. Daarnaast als Fries gek op schaatsen zowel in Thialf als op natuurijs als dat gegeven is.

Politiek
Politiek gezien ben ik vanaf mijn 18e lid van D66 (en daarvoor de JD). In 2010 ben ik als lijsttrekker in de raad van Opsterland verkozen en heb daar bijna 8 jaar mogen dienen.
De eerste 4 jaar als oppositiepartij en in 2014 heeft mijn partij deelgenomen aan de coalitie in Opsterland.
Belangrijkste resultaten waren het initiatiefvoorstel voor openstelling koopzondag. Extra budget voor onderwijshuisvesting. Behoud van cultuurbudgetten en digitale vernieuwingen in het publiekscentrum. (online afspraken maken).
Thema’s als duurzame en circulaire economie, toerisme, digitale en bestuurlijke vernieuwing, onderwijs en wonen en werken gaan mij aan het hart en maak ik me graag sterk voor.

De provincie
Na bijna 8 jaar in de raad ben ik nu Fractievoorzitter van de D66 fractie in de provinciale staten in Friesland. Ik maak me in de provincie hard voor circulaire economie, energie uit zon en wind om de hele provincie te voorzien en voor duurzame omgang met onze Friese landbouw, landschap & natuur.
Samen met jou wil ik blijven werken op lokaal, regionaal en landelijk niveau aan een duidelijk D66 gezicht buiten de randstad. Juist in de dorpen en de lokale gemeenschap. Want, D66 laat iedereen vrij, maar niemand vallen.