Wie ben ik?
Romke de Jong (37), heit van 3 jonge kinderen en gehuwd in 2021.
Op uitzondering van mijn studietijd in Groningen (HBO commerciële economie) woon ik al mijn hele leven in het mooie Gorredijk tussen Heerenveen en Drachten. Een heerlijk plattelandsdorp zoals zoveel in de provincie. In het dagelijks leven was ik ondernemer en directeur van een ijsfabriek. Daarnaast als Fries gek op schaatsen zowel in Thialf als op natuurijs als dat gegeven is.

Gemeenteraad
Politiek gezien ben ik vanaf mijn 18e lid van D66 (en daarvoor de JD). In 2010 ben ik als lijsttrekker in de raad van Opsterland verkozen en heb daar bijna 8 jaar mogen dienen.
De eerste 4 jaar als oppositiepartij en in 2014 heeft mijn partij deelgenomen aan de coalitie in Opsterland.
Belangrijkste resultaten waren het initiatiefvoorstel voor openstelling koopzondag. Extra budget voor onderwijshuisvesting. Behoud van cultuurbudgetten en digitale vernieuwingen in het publiekscentrum. (online afspraken maken).
Thema’s als duurzame en circulaire economie, toerisme, digitale en bestuurlijke vernieuwing, onderwijs en wonen en werken gaan mij aan het hart en maak ik me graag sterk voor.

Provinciale Staten
Na bijna 8 jaar in de raad werd ik lijsttrekker en daarna fractievoorzitter van D66 in de provinciale staten in Friesland. Dit sinds de verkiezingen in 2019. Ik maakte me in de provincie hard voor een sterke lokale en circulaire economie, energie uit zon en wind om de hele provincie te voorzien en voor duurzame omgang met onze Friese landbouw, landschap & natuur.
Ik werkte graag op regionaal en landelijk niveau aan een duidelijk D66 gezicht buiten de randstad. Juist in de dorpen en de lokale gemeenschap.

De Tweede Kamer
In Maart 2021 ben ik verkozen tot lid van de tweede kamer der Staten Generaal. Als ondernemer in de kamer zet ik me in voor een progressieve economie. Waar bedrijven de transitie naar duurzaam en circulair ondernemen zien als een kans en succesvolle koplopers kunnen worden. Ik heb de portefeuille EZ (Economische zaken), MKB, Innovatie, Toerisme, Platteland, Ruimtevaart, Corona Steunpakketten, Fiscaliteit, Belastingdienst & Douane, Mededinging en Staatsdeelnemingen.
Een van de eerste projecten die ik heb opgezet is de D66 ondernemerstour. Elke maandag ga ik op bezoek bij vernieuwende, innovatieve en duurzame bedrijven. We nemen de kennis en lessen van de ondernemingen mee naar Den Haag om samen beleid te maken voor de economie van de toekomst.
Meer weten over de ondernemerstour? Kijk dan op www.D66.NL/ondernemerstour